Dokumentarni ljetni kamp

2023 Otvoreni poziv:

Kamp je prostor za podsticanje novih talenata i proizvodnju visokokvalitetnih dokumentarnih filmova. Letnji dokumentarni kamp je program obuke i mentorstva koji omogućava pristup produkciji različitih stvarnosti koje zaslužuju da budu poznate. Cinema Parallels je organizovao prvi letnji kamp za dokumentarce tokom leta 2021. godine.

 

Ljetni kamp dokumentarnog filma trebao bi se održati od 3. do 9. septembra 2023. godine.

Rok za prijave: 14. jun 2023. godine.

Ciljna grupa: Program je namenjen mladim filmskim autorima sa prvim ili drugim projektom dugometražnog filma, koji će raditi sa međunarodnim i lokalnim rediteljima, naučnicima i producentima u kreativnom i regionalnom razvojnom okruženju u posetilačkom centru Pecka*, u okruženju predivne prirode.

Cilj: Glavni cilj Letnjeg kampa dokumentaraca je izgradnja mostova kroz audio-vizuelni jezik između mlade generacije filmskih autora i naših zajednica, povezujući posebne priče i vizije sa evropskim stvarnostima i kontekstima. Verujemo u snagu raznovrsnog i posebnog identiteta, slaveći našu zajedničku prošlost i zalagajući se za saradničku budućnost.

Dinamika rada: Letnji kamp dokumentaraca je radionica sa vođstvom projekta. Putem otvorenog poziva mladim autorima sa projektom u razvoju, program će okupiti autore da ponude kreativni i profesionalni razvoj uz savete i mentorstvo profesionalaca, producenata i filmskih autora. Tokom pet dana, odabrani autori će boraviti u etno-kući, pišući, diskutujući i gledajući filmove, i u zatvorenom prostoru i u otvorenom prostoru u prirodnom okruženju, prisustvujući zajedničkoj radionici gde će dalje razvijati svoje individualne projekte i steći znanje i veštine neophodne za njihov profesionalni i lični razvoj.

Stipendije: Pokrit ćemo sve troškove za izabrane autore, uključujući: transport, smeštaj i pristup svim formativnim i rekreativnim aktivnostima.

Kako se prijaviti: Letnji kamp dokumentaraca namenjen je mladim filmskim autorima; studentima i nedavnim diplomcima filmske, audio-vizuelne ili umetničke škole koji žive u zemljama bivše Jugoslavije: Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori, sa prvim ili drugim projektom u razvoju.

Pošaljite nam email sa dokumentacijom projekta na info@cinemaparallels.com.

Dosije mora da sadrži:
* ime i prezime
* godine
* ime škole i zemlja ili prebivalište
* naziv projekta
* kratki opis projekta
* sinopsis (do 250 reči)
* tretman (do 1200 reči)
* mood board, audio-vizuelni materijal ili link do istraživačkog materijala ili trejlera
* motivaciono pismo (do 500 reči) ili prezentacioni video maksimalno do 5 minuta.

 
 

Centar za posjetioce Pecka je stara napuštena škola koja je pretvorena u društveni centar, zajednički prostor za razmjenu ideja i ekoloških praksi, kombinujući ekološki orijentisane i održive prakse, kao i organsku, domaću, svježu hranu. Pecka se nalazi u najljepšem prirodnom okruženju pored Banjaluke.