Dokumentarni ljetni kamp

Dokumentarni ljetni kamp je obrazovna platforma, u dokumentarnoj i medijskoj umjetnosti, za filmaše u nastajanju, iz zemalja bivše Jugoslavije, a s ciljem stimulisanja novih talenata, proslavljanja različitosti identiteta u regiji i vjere u decentralizaciju audiovizuelne produkcije. Program poziva nove filmske stvaraoce na razvoj novih glasova na polju nefikcije.

Cinema Parallels organizuje prvi ljetni kamp za dokumentarne filmove na ljeto 2021. godine (datumi će biti objavljeni uskoro). Kamp će biti prostor za stimulisanje novih talenata i produkcije dokumentarnih filmova na visokom nivou. Dokumentarni ljetni kamp je program obuke i mentorstva, koji omogućava pristup produkciji različitih stvarnosti koje zaslužuju da budu poznate.


Publika: Ciljna grupa programa su mladi filmaši sa prvim ili drugim dugometražnim projektima, koji će raditi sa međunarodnim i lokalnim rediteljima, naučnicima i producentima u kreativnom i regionalnom razvojnom okruženju u Centru za posjetioce Pecka, u prelijepom prirodnom okruženju.

Cilj: Glavni cilj Dokumentarnog ljetnog kampa je izgradnja mostova kroz audio-vizuelni jezik između mlade generacije filmskih stvaralaca i naših zajednica, povezujući određene priče i vizije sa evropskom realnošću i kontekstom. Vjerujemo u snagu različitog i posebnog identiteta, slaveći našu zajedničku prošlost i vjerujući u zajedničku budućnost.

Dinamika rada: Dokumentarni ljetni kamp je projektna radionica. Otvorenim pozivom filmskim stvaraocima u nastajanju, koji imaju projekte u razvoju, program će okupiti filmaše kojima će ponuditi kreativan i profesionalni razvoj uz savjete i mentorstvo profesionalaca dokumentarnog filma, producenata i filmskih stvaralaca. Tokom pet dana, izabrani filmaši će biti u etno kući, gdje će pisati, raspravljati i gledati filmove, ali i na otvorenom, u prirodnom okruženju, a pohađajući zajedničku radionicu dalje će razvijati njihove individualne projekte te sticati znanja i vještine neophodne za profesionalni i lični razvoj. Obezbijedićemo sve troškove za izabranog filmaša, koji uključuju prevoz, smještaj i pristup svim formativnim i rekreativnim aktivnostima.

Kako se prijaviti: Dokumentarni ljetni kamp je upućen ka mladim filmskim stvaraocima; studentima i nedavno diplomiranima na filmskoj, audio-vizuelnoj ili umjetničkoj školi, a koji žive u zemljama bivše Jugoslavije: u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Crnoj Gori, sa prvim ili drugim projektom u izradi. 

Email sa prijavom možete poslati na info@cinemaparallels.


Prijava mora sadržati:

– ime

– starost

– školu i državu ili prebivalište

– naslov projekta

– loglajn

– sadržaj (do 250 riječi)

– postupak (do 1200 riječi)

– kolaž, audio-vizuelni materijal ili link snimaka ili trejlera

– motivaciono pismo (do 500 riječi)

Centar za posjetioce Pecka je stara napuštena škola koja je pretvorena u društveni centar, zajednički prostor za razmjenu ideja i ekoloških praksi, kombinujući ekološki orijentisane i održive prakse, kao i organsku, domaću, svježu hranu. Pecka se nalazi u najljepšem prirodnom okruženju pored Banjaluke.