O festivalu

Cinema Parallels je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, sa naglaskom na prikazivanju stvarnosti kroz film, u svoj njenoj raznolikosti i oblicima, kroz poseban kustoski izbor međunarodnih i regionalnih savremenih filmova.


Ovogodišnje izdanje Cinema Parallels biće realizovano uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac te u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok iza organizacije stoji Video Kabinet.

Vizija

Umjetnost treba da postavlja pitanja, na koja često nemamo odgovor, što je osnova razmjene ideja. Filmovi podstiču kritičko mišljenje, slobodu izražavanja i kreativnost, i tek tada prestaje da biva puka zabava, a postaje kultura i umjetnost.


Cinema Parallels je nastao 2019. godine s osnovnom idejom da kreira i razvije mjesto susreta i razmjene različitih stavova, koji propituju naš svijet. Posvećen je podršci filmskih produkcija iz cijelog svijeta, koje su u stanju da uhvate stvarnost iz različitih uglova i širokog spektra savremenog filma – i donesu ta djela u Banjaluku.


Prošle godine je naš festival, kao i svi drugi kulturni projekti, morao biti odložen.


Istraživali smo mogućnosti virtuelnog susreta, ali smo ipak odlučili da nastavimo u „stvarnom“ svijetu. Sve do sada smo čekali da se ponovo vrate nekadašnja iskustva doživljaja filma – da ponovo imamo pravu publiku i prave slike. Mi vjerujemo da su filmovi tačka susreta i jedan univerzalni jezik, ali ipak imamo na umu činjenicu da su u današnjim okolnostima razgovori i susreti, zapravo, svojevrstan čin otpora.

Tim

Izvršni direktor: Marko Šipka

Kreativni direktor: Adriana Trujillo

Koordinator lokacije: Dragana Marić

Koordinator za medije: Savo Drakulić

Website: Ivan Kovalj

Logo: David Tomazović