O festivalu

Cinema Parallels je posvećena podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, prikazivanju savremene kinematografije u svim njenim oblicima i raznolikosti, kroz specijalnu kustosku selekciju međunarodnih i regionalnih filmova. Cinema Parallels organizuje Video Kabinet uz podršku Ministarstva kulture Republike Srpske, Ambasade SAD i u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac i Univerzitetom u Banjoj Luci.

Ovogodišnje izdanje Cinema Parallels biće realizovano uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac te u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok iza organizacije stoji Video Kabinet.

Vizija

Umjetnost treba da postavlja pitanja, na koja često nemamo odgovor, što je osnova razmjene ideja. Filmovi podstiču kritičko mišljenje, slobodu izražavanja i kreativnost, i tek tada prestaje da biva puka zabava, a postaje kultura i umjetnost.

 

Cinema Parallels stvoren 2019. godine, sa glavnom idejom da razviju mesto za deljenje, susret jedinstvenih tačaka gledišta koji su u stanju da preispitaju naš svet. 2020. naš festival je, kao i svi drugi kulturni projekti, odgođen. Istražili smo mogućnost virtuelnog susreta, kupili konačno, odlučili smo da nastavimo 2021. Danas obnavljamo iskustva, publiku i slike, sa čvrstom i originalnom svrhom da nastavimo da se suočavamo sa svojom stvarnošću.

 

Prošle godine je naš festival, kao i svi drugi kulturni projekti, morao biti odložen.

 

Istraživali smo mogućnosti virtuelnog susreta, ali smo ipak odlučili da nastavimo u „stvarnom“ svijetu. Sve do sada smo čekali da se ponovo vrate nekadašnja iskustva doživljaja filma – da ponovo imamo pravu publiku i prave slike. Mi vjerujemo da su filmovi tačka susreta i jedan univerzalni jezik, ali ipak imamo na umu činjenicu da su u današnjim okolnostima razgovori i susreti, zapravo, svojevrstan čin otpora.

 

Posvećeni smo programiranju i podršci pokretnih slika sa jedinstvenim glasovima u produkcijama u različitim formatima, hvatajući stvarnost iz drugačijeg perfekta u širokom spektru savremenog filma. Vjerujemo da su filmovi mjesto susreta i univerzalni jezik, podstiču kritičko mišljenje, slobodu i kreativnost. Izlažemo filmove koji mogu proširiti individualnu percepciju svijeta i shvatiti kino kao suštinsko ogledalo naših društava.

Tim

Izvršni direktor: Marko Šipka

Kreativni direktor: Adriana Trujillo

Koordinator lokacije: Dragana Marić

Koordinator za medije: Savo Drakulić

Website: Iva Dragojević

Logo: David Tomazov

Memorija dokumentacije: Vuk Rađen

Asistent produkcije: Stefan Tomić

Asistent projekta: Branislav Stošić