Zašto mama vazda plače?

Cinema Parrallels 2021 Edition

subota, 21.32h

Karmen Obrdalj / Bosna i Hercegovina (2019) / 15:38 min.

“Dovoljno mi je bilo misliti i dan i noć o tebi.”
Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadežnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo.

Biografija:

Karmen Obrdalj je rođena 1999.u Splitu, Hrvatska. Snimila je šest igranih kratkih filmova, jedan kratki dokumentarni film, te jedan spot. Njeni filmovi su prikazivani na festivalima kao što su Vision du Reel, Motovun Film Festival, Dukafest, Mostar Film Festival, West Herzegovina Fest itd. Autor je svih svojih snimljenih filmova kao režiser i scenarista.
Visons du Reel ove godine je odabrao njen dokumentarni film Zašto mama vazda plače u Library Media selekciji. Na Mostar film festivalu 2019. godine nagrađena je “nagradom za najbolji studentski film” za dokumentarni film Zašto mama vazda plače?. Redovan je student filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci. Radi kao asistent režije na seriji Hotel Balkan u Bosonoga produkciji. U svojim filmovima bavi se problemima odrastanja, ljubavi, disfunkcionalnih odnosa i seksualnosti.

Nagrade i festivali:

Blue Danube Film Festival 2020
Liburnia Film Festival 2020

 

 • Režija

  Karmen Obrdalj

 • Direktor fotografije

  Jana Vuković

 • Montaža

  Aleksandar Jurić

 • Zvuk

  Aleksandar Jurić