Space Dogs

Cinema Parrallels 2021 Edition

četvrtak, 18.15 h

Elsa Kremser, Levin Peter / Austrija – Njemačka (2019) / 91 min.

Lutalica Lajka je prvo živo biće koje je poslano u svemir, a time i u sigurnu smrt. Legenda kaže da se vratila na Zemlju kao duh i još uvijek luta ulicama Moskve zajedno sa svojim slobodnim potomcima. Autorski tandem Kremser&Peter stvara nekonvencionalni osvrt na sovjetsku svemirsku prošlost kroz priču o napuštenim psima koji nastanjuju rusku metropolu.

Biografija:

Elsa Kremser rođena je 1985. u Austriji. Studirala je film na Univerzitetu u Beču i Filmskoj akademiji Ludwigsburg. Njezin diplomski film Nebel prikazan je na Berlinaleu.
Levin Peter rođen je 1985. u Njemačkoj i studirao je na Filmskoj akademiji Ludwigsburg. Njegov diplomski film Beyond the Snowstorm prikazan je na Berlinaleu i osvojio je nagradu za najbolji film njemačkog debitanta. Godine 2016. zajedno su osnovali produkcijsku kuću Raumzeitfilm koja je bazirana u Beču. Kao redateljski duo trenutno rade na svom prvom igranom filmu The Green Parrot koji je osvojio nagradu Berlinale Kompagnon za razvoj scenarija. Njihov aktuelni film Space Dogs imao je svjetsku premijeru na Locarnu a obišao je više od 60 svjetskih festivala uz brojna priznanja.

Nagrade i festivali:

Locarno Film Festival 2019 – posebno priznanje, nagrada mladog žirija
DokuBaku 2019
DOK Leipzig 2019
FIDOCS 2019 – posebno priznanje
Seville European Film Festival 2019 – posebno priznanje
Viennale 2019 – najbolji austrijski film, najbolji film
Diagonale 2020 – najbolja fotografija
Beldocs 2020

 

 • Režija

  Elsa Kremser, Levin Peter

 • Direktor fotografije

  Yunus Roy Imer

 • Montaža

  Anne Fabini

 • Zvuk

  John Gürtler, Jan Miserre