Izdanje 2021

Najvažnije pitanje koje nam se nametalo je: da li nam je u ovom vremenu zaista potreban filmski festival?

Naše društvo je još uvijek daleko od potpunog oporavka, gradu je i dalje potrebna vakcinacija, ljudi prolaze kroz sve i svašta, a virus je još uvijek uveliko prisutan.

Naš odgovor je, ipak, bio – da, potreban nam je svima. Ovakva, onakva ili kakva god bila, naša stvarnost mora imati svoj festival. Ako vjerujemo u slike kao u svojevrsni jezik susreta i druženja, ako vjerujemo u uloge nezavisnih glasova i snagu umjetnosti u zajednici, tada filmski festival nije distrakcija ili suštinski nevažna aktivnost, već neophodno povezivanje.

Ovakav festival je bitan kako bismo izvukli nekakav smisao iz ovog čudnog trenutka i kako bismo pokušali da preispitamo koliko je važna kultura u vremenu izolacije, u našem svakodnevnom životu i u našim snovima o zajedničkoj budućnosti.

Naravno, to podrazumijeva i sve mjere uz koje ćemo svi biti sigurni i zaštićeni.

Ne zaboravite maske!

O ovogodišnjoj selekciji

Izbor filmova ove godine pruža fluidnu kartografiju koja istražuje našu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo kao ljudi. Više je nego očito da je pandemija promijenila cijelo društvo i da ove dramatične promjene i novi scenariji utiču i na filmove, kina i način na koji gledamo na svijet. Trenutna situacija sa pandemijom takođe će se odraziti na ovogodišnjem festivalskom programu, ne samo u smislu sigurnosnih mjera i ograničene publike, već i u obliku u kojem predlažemo narativ ovog izdanja, koje smo nazvali Re-imagine audio-visions: The present as our future.

Za sliku ovogodišnjeg plakata odabrali smo portret, sada poznatu naslovnicu italijanskog časopisa „La Domenica del Corrier“ iz 1962., Voltera Molina, gdje možemo vidjeti prepunu ulicu Njujorka, odnosno ljude u njihovom individualnom prevozu, u nekoj vrsti „ličnog mjehura“. To je zapravo „lični bicikl“, koju je Molino zamislio kao rješenje za saobraćajne gužve, ali s pandemijom i socijalnom izolacijom u kontekstu, ne možemo izbjeći povezati njegovu retro-futurističku kreativnu projekciju naše nadrealne sadašnjosti. Zato ovo izdanje Festivala nazivamo „Sadašnjost kao naša budućnost“. Imajući ovu premisu na umu, naš odabir filmova polazi upravo iz budućnosti.

Festival će otvoriti nemačko-austrijski film „Space Dogs“ u režiji Elze Kremser i Levina Pitera, nakon čega će prisutni moći da razgovaraju sa Simonom Piterom, koji je bio zadužen za dizajn zvuka ovog ostvarenja. Prve večeri publika će moći da pogleda i film „Red Moon Tide“, španskog reditelja Luisa Patinja.

Druge festivalske večeri, banjalučka publika će uživati u ostvarenju „Srećan Božić, Yiwu“, čiju režiju potpisuje Mladen Kovačević iz Srbije, nakon čega je planirana panel diskusija sa predstavnicima Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci. Nakon toga slijedi dio programa posvećen američkoj eksperimentalnoj rediteljki Lin Saks, a biće prikazana četiri njena filma, i to „The Washing Society“, „Tornado“, „The Small Ones“ i „E•pis•to•lar•y: Letter to Jean Vigo“.

Posljednji dan festivala, započeće projekcijom filma „Things We Dare Not Do“ meksičkog reditelja Bruna Santamarije, nakon čega počinje program „Parallels Joy“, koji čini izbor kratkih filmova iz regije. Među njima će se naći „Sunce, vrati se“ Milice Jokić iz Srbije, zatim „Osamdeset dinara“ iza kojeg stoji Inma de Rejes, takođe iz Srbije. Tu su još i „Korijeni“ Stefana Tomića, kao i „University of Disaster“ i „Dreaming of Prey to Grasp Shadow“, oba u režiji Radenka Milaka te „Zašto mama vazda plače?“ Karmen Obrdalj iz BiH.

Pandemija je ozbiljno pogodila čitav audiovizualni sektor, a situacija je na mnogim mjestima i dalje kritična, zato je važno organizovati filmski festival, ali takođe je važno podržati međunarodne i lokalne filmaše i filmove. Na kina gledamo kao na mjesta otpora, vjerujemo da je gledanje filmova u kino dvoranama sa drugim ljudima moćno i nezamjenjivo iskustvo, a ujedno je i ključno mjesto za susret s drugim vizijama i širenje naših pogleda.

Vidimo se u bioskopu!

Adriana Truhijo

Ozark Portfolio